Čo potrebujeme:
- 2 zmäknuté banány
- 6 PL pomletých mandlí
- 5 PL pomletých vlašských orechov
- 5 PL jemných ovsenných vločiek
- 5 vajíčok
- 1/2 KL kypriaceho prášku bez fosfátov
- 3 PL hnedého cukru/medu/melasy
- 100 g hrozienok
Postup:
Bielka oddelíme od žĺtkov, z ktorých vyšlaháme penu spolu s cukrom. Do tejto peny primiešame pretlačené banány (vidličkou), orechy, mandle, vločky, kypriaci prášok a nakoniec sneh z bielkov. Nakoniec opatrne zamiešame hrozienka. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, najlepšie úzkej a dlhej, a pečieme na 170 C asi 30 – 35 minút. Či je cesto hotové otestujeme špajdlou, ak sa na ňu cesto nelepí, koláč môžete vytiahnut z rúry. Dobrú chuť!
Čo potrebujeme:
- 200g ľanových semienok
- polievková lyžica ovsených otrúb
- polievková lyžica slnečnicových (alebo tekvicových) semienok
- kávová lyžička soli
- polovica kypriaceho prášku
- 2 kopcovité lyžice mäkkého tvarohu (izbovej teploty)
- k3 lyžice olivového oleja
- 2 väčšie vajcia (izbovej teploty)
- 1 dl vody
Postup:
Ľanové semienka zomeliete najemno na kávovom mlynčeku alebo v mlynčeku (mixéri) na orechy.
Pridáte soľ, kypriaci prášok, ovsené ortruby a slnečnicové semienka.
Do premiešanej sypkej zmesy pridajte dve kopcovité lyžice mäkkého tvarohu, olivový olej a vajcia.
Podľa potreby prilejte asi deci vody… Tak, aby ste dosiahli husté jemné cestíčko, ktoré vyformujete do bochníka a dáte piecť.
Pečte 15 minút na 200 °C a potom ešte 30 minút pri teplote 180 °C.
Cesto sa nelepí, vymiešate ho lyžicou a bochník sa ľahko tvaruje. Je to rýchle a jednoduché, vhodné aj pre začiatočníkov.
Postup:
Medzi kupované čaje s kombináciou obsahu viacerých účinných látok a bylín patria aj tzv. antistresové čaje, alebo bylinné čaje proti stresu. Najčastejšie obsahujú kombináciu bylín pamajoránu, ľubovníku, medovky a mäty. Každá z bylín má mierne odlišný účinok, ale spolu pôsobia veľmi dobre na spánok. Pamajorán ma mierne sedatívne účinky, medovka znižuje napätie, mäta podporu relaxáciua ľubovník podporuje látkovú výmenu.
Postup:
Existuje viacero príčin nespavosti, pričom ak máte problém napríklad so spánkom z dôvodu zahlienených horných dýchacích ciest, tak riešením problému môže byť práve čaj z materinej dúšky. Materina dúška pomáha práve pri ochoreniach hornej časti dýchacej sústavy a to tak pri zápalových ako aj nezápalových chorobách. Celkovo pôsobí bylinka priaznivo aj na upokojenie organizmu.
Postup:
Medovka lekárska patrí tiež medzi bylinky, ktoré pomáhajú na lepší spánok. Aj v tomto prípade máte možnosť si takýto čaj pripraviť doma priamo z čerstvej bylinky, alebo si ho rovno kúpiť v lekárni či inej predajni. Na rozdiel napríklad od ľubovníka je medovka menej agresívna a preto takýto čaj na spanie vhodný aj pre tehotné ženy. Výborne pôsobí aj proti plynatosti a pomáha pri problémoch s trávením.
Postup:
Valeriána ako bylinka pôsobí veľmi dobre a upokojujúco na nervový systém. Skracuje zaspávanie, odstraňuje nočné prebúdzanie a celkovo zlepšuje kvalitu spánku. Rovnako takýto čaj má výhodu aj v tom, že uvoľňuje žalúdočné a črevné kŕče a veľmi dobre pôsobí ako celkové sedatívum. Ide teda o silný čaj na spanie, ktorý pomáha aj v prípadoch, kedy vás trápi vážnejšia nespavosť.
Postup:
Či už si ho spravíte doma z bylinky zvanej ľubovník alebo si ho kúpite ako hotový čaj, je to veľmi dobrá voľba. Tento čaj slúži na dobré spanie pre každého, koho trápia žlčové problémy, pretože ľubovník má priaznivý vplyv práve na látkovú výmenu a vylučovanie žlče. Okrem toho zmierňuje aj napätie a pocity úzkosti a celkovo vplýva pozitívne na psychiku človeka.
Čo potrebujeme:
- biele tofu
- vanilkový extrakt
- mlieko (alebo mandľové mlieko)
- rastlinný olej (iba trošku)
- špaldová múka
- trstinový cukor
- kypriaci prášok
- soľ
- ovocie
- javorový sirup na poliatie
Postup:
V mixéri vymiešame tofu, olej a mlieko do krémovej konzistencie. V miske zmiešame suché ingrediencie. Postupne pridáme zmes z tofu do suchých ingrediencií a vymiešame hustejšie cesto. Ak by bolo príliš husté, pridáme trošku mlieka. Konzistencia by však nemala byť tekutá.
Na panvicu dáme kvapku oleja, necháme rozpáliť a dáme za naberačku cesta. Palacinky opekáme z oboch strán pár minút – kým nemajú peknú bledohnedú farbu.
Nakoniec servírujeme s ovocím a javorovým sirupom.
Čo potrebujeme:
- 400 ml červenej fazule (ak je z konzervy tak poriadne prepláchnutej vodou)
- 2 vajíčka
- 1⁄2 hrnčeka trstinového cukru
- 3 PL kokosového oleja
- 3 PL kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 jablká
- 200 g bieleho tofu
- 2 lyžice agáve sirupu
- 1⁄2 hrnčeka sójového mlieka
- 1 lyžica zemiakového škrobu
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. V miske zmiešame kakao, prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vymiešame vajíčka, kokosový olej a cukor. Pridáme fazule a poriadne rozmixujeme na hladkú hmotu. Nakoniec zmiešame suchú a tekutú zmes.
Na druhý krém rozmixujeme tofu, sójové mlieko, agáve a škrob. Takto pripraveným krémom nepravidelne polejeme čokoládovú vrstvu a lyžičkou urobíme mozaikový vzor.
Nakoniec jablká nakrájame na menšie kúsky, ktoré na pripravené cesto rovnomerne rozložíme.
V stredne veľkom plechu pečieme koláč cca 45 minút pri 180°C.
Čo potrebujeme:
Na korpus
- 150 g špaldovej múky
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 1 zrelý banán
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 200 ml sójového jogurtu
- 3 lyžice agáve
Na krém
- 2 ks tofu biele/natural
- 1 zrelý banán
- 2 lyžice agáve
Postup:
- V miske zmiešame nastrúhanú mrkvu, rozpučený banán a sójový jogurt.
- Pridáme špaldovú múku s kypriacim práškom a nakoniec agáve.
- Koláč nalejeme do menšieho plechu vyloženého papierom na pečenie.
- Pečieme cca 30 minút pri 180 stupňoch.
- Na krém spolu rozmixujeme tofu, banán a agáve. Na ešte teplý korpus natrieme krém a necháme úplne vychladiť.
Čo potrebujeme:
Na donuty:
- 1 balenie tofu biele/natural
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička repkového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 90 g špaldovej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
Na polevu:
- 60 ml javorového sirupu
- 20 g trstinového cukru
- 1 lyžica mletej škorice
Postup:
Tofu najemno pomixujeme spoločne s medom, olejom a vanilkovým extraktom. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ a túto zmes pridáme k tofu zmesi. Dôkladne premiešame, kým nám nevznikne jednoliate cesto. Vymastený plech na donuty naplníme cestom do 3/4 objemu formičiek. Pečieme 15-20 minút pri 180°C. Donuty namáčame do javorového sirupu a obaľujeme v cukre zmiešanom so škoricou. Po pár minútach ich obalíme v druhej vrstve cukru a škorice.
Čo potrebujeme:
Cesto
- 4 PL ovsenných vločiek
- 4 PL medu
- 4 PL kokosu
- 70 g masla
- 2 žĺtka
- 2 bielka – sneh
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 1 celé vajce
- 3 PL medu
Na vrch
- višne
Postup:
Zmiešame ovsenné vločky s kokosom, pridáme roztopené maslo, med a žĺtka. Ak je zmes príliš sypká môžeme pridať trochu vody. Vyšlaháme dve bielka a opatrne primiešame k vločkovej zmesi. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vymiešame tvaroh, vajce a med a vylejeme na surové cesto. Na vrch poukladáme umyté odkôstkované višne. Ak sú veľmi kyslé, posypte trochou hnedého cukru. Pečieme pri 170 C asi 25 – 30 minút.
Pozn.: Použila som malý plech veľkosti 27×20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, znásobte dávku.
Čo potrebujeme:
- 3 celé vajíčka
- 70 g hnedého cukru
- 2 PL olivového oleja
- 6 PL maku – mletý
- 3 PL mletých lieskovcov
- 5 PL celozrnnej múky
- 1,5 KL kypriaceho prášku bez fosfátov
- 500 g prepolených sliviek
Postup:
Základom je, aby sme vajíčka vymiešali na tuhú penu, trvá to viac minút, cca 10 minút sa mieša plus ďalších 5 po pridaní hnedého cukru. Keď je pena hotová, prilejeme počas miešania ešte 2 PL olivového oleja. Potom pomaly primiešavame mletý mak oriešky a kypriaci prášok do pečiva. Jemne s vareškou alebo lyžičkou premiešavame a postupne prisipávame múku. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. A poukladáme nakrájané slivky. Pečieme cca 30 minút na 170 C.
Pozn.: Použila som malý plech veľkosti 27×20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, znásobte dávku.
Čo potrebujeme:
Postup:
Tofu pomixujeme spolu s cibuľou a cesnakom nadrobno.
Vo väčšej mise ho následne zmiešame s nadrobno nasekanou petržlénovou vňaťou, múkou, strúhankou, oregánom a sójovou omáčkou.
Tvoríme guľočky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky rovnomerne pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 15 minút z každej strany (dokopy 30 minút) pri 180°C.
Paradajkový pretlak varíme spoločne s nakrájanou paradajkou približne 3 minúty, alebo kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.
Kuskus zalejeme približne 1 cm nad povrch vriacou vodou, prikryjeme a necháme 5 minút stáť. Servírujeme spoločne ešte zahorúca.
Čo potrebujeme:
- 2 x bazalkové tofu
- cca 80 g čerstvého listového špenátu
- 400 ml sójového mlieka
- 2 PL špaldovej múky
- 0,5 dcl olivového oleja
- konzerva sekaných paradajok
- kopcovitá lyžica paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soľ, 1 ČL čierne korenie
- 1,5 PL trstinového cukru
- balenie lasagní
- čerstvá bazalka – približne 10-15 lístkov
Postup:
Tofu, cesnak a cibuľu nakrájame. Opečieme na polovici olivového oleja, pridáme paradajky z konzervy, pretlak, soľ, korenie a trochu trstinového cukru.
Povaríme na miernom plameni približne 5-10 minút. Odstavíme a pridáme listový špenát, premiešame.
pripravíme bašamel – v hrnci zohrejeme zvyšný olivový olivový olej. Pridáme múku a premiešame. Zalejeme trochou sójového mlieka, premiešame kým sa nevytvorí zmes bez hrudiek a prilejeme zvyšok sójového mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým bašamel nezhustne-plus mínus 10 minút. Dochutíme štipkou soli a čierneho korenia.
Cestoviny navrstvíme s tofu zmesou, bazalkou a bešamelom do zapekacej misky. Pečieme pri 175°C približne 40 minút.
Čo potrebujeme:
- 120 g celozrnné cestoviny, napr. špagety
- 1 bazalkové tofu
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g brokolice
- sušené paradajky cca 8 kusov
- 4 PL bazalkového pesta
- 25 ml olivový olej
- 40 g mandle
Postup:
Brokolicu nakrájame na menšie kúsky, tofu na kocky. Cesnak nasekáme najemno.
Na panvicu dáme olivový olej a opražíme cesnak. Pridáme brokolicu a opekáme asi 5 minút. pridáme aj tofu a sušené paradajky. Opekáme niekoľko minút (približne 5-10), dochutíme soľou, korením a pred koncom opekania pridáme nasekané mandle.
Cestoviny uvaríme a zmiešame s bazalkovým pestom. Primiešame tofu s brokolicou a podávame. Môžeme ešte pokvapkať extra panenským olivovým olejom a posypať nasekanými mandľami.
Čo potrebujeme:
- 1 údené tofu
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g mrazených fazuľkových strukov
- 1 mrkva
- hrsť kešu orieškov
- 2 PL sezamový olej
- 1 PL sójová omáčka
- 1 PL omáčka teriyaki
- 1 dcl vody + 1 čl škrobu (solamylu)
- sezam a jarná cibuľka na posypanie
- 1 hrnček hnedej ryže
Postup:
Hrnček ryže zalejeme dvoma hrnčekmi vody a pridáme štipku soli. Varíme na miernom plameni približne 10-15 minút, kým ryža nie je uvarená.
Tofu nakrájame na kocky alebo na pásiky. Cesnak najemno. Na panvicu dáme 1 PL sezamového oleja. Cesnak opražíme a keď začne chytať zlatú farbu pridáme tofu. Tofu s cesnakom opekáme približne 5 minút na strednom plameni, potom dáme na tanier.
Mrkvu nakrájame na tenké pásiky. Dáme ju spolu s fazuľkami na panvicu. pridáme 1 PL sezamového oleja, lyžicu sójovej omáčky, lyžicu teriyaki, vodu zmiešanú s lyžičkou škrobu a všetko premiešame. Necháme pár minút na strednom plameni opekať a potom pridáme tofu. A ešte približne 5 minút opekáme. Pred koncom pridáme nasekané kešu oriešky.
Ryžu dáme na tanier a na vrch naservírujeme tofu s fazuľkami. Nakoniec ešte posypeme sezamom a najemno nasekanou jarnou cibuľkou.
Čo potrebujeme:
- 180 g červenej fazule
- 1 lyžica oleja
- 1 cibuľa
- 4 stopky zeleru
- 250 g mrkvy
- 400 g rajčiakového pyré
- bobkový list
- tymian
- petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička droždia
- 400 g roztlačených zemiakov
Postup:
Fazuľu uvaríme a scedíme. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme droždie a pražíme, kým nezačne voňať. Pridáme nakrájaný stopkatý zeler, mrkvu a fazuľu. Zalejeme trochou vody z fazule a dusíme 5 minút. Osolíme a okoreníme. Prilejeme rajčiakové pyré, pridáme bobkový list, tymian, nasekanú petržlenovú vňať a spolu varíme 20 minút. Zmes preložíme do zapekacej misy. Navrch ozdobne navrstvíme roztlačené zemiaky a zapečieme v horúcej rúre.
Čo potrebujeme:
- 300 g bielej fazule
- 1 – 2 petržleny
- olej
- 1 cibuľa
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- soľ
- petržlenová vňať
Postup:
Cez noc namočenú fazuľu uvaríme v osolenej vode s nakrájaným petržlenom a cibuľou. Vodu vyvaríme alebo zlejeme. Na rozohriaty olej dáme posekanú vňať, mletú papriku a opražíme. Pridáme do fazule. Podávame ako prílohu alebo samostatné jedlo s chlebom.
Čo potrebujeme:
- 400 g suchej fazule
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán
- strúhanka
- olej
- 1 dávka syrovej omáčky
Postup:
Fazuľu cez noc namočíme a na druhý deň uvaríme. Zlejeme. Pridáme najemno nasekanú alebo nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak a všetko roztlačíme. Pridáme vajíčka, osolíme, okoreníme a dochutíme majoránom. Premiešame. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Z masy formujeme fašírky, ktoré dáme na pomastený plech, pokvapkáme ich olejom a upečieme v rúre. Podávame teplé so zemiakovým pyré a syrovou omáčkou.
Čo potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 šálka uvarenej fazule
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- rasca
- mletá červená paprika
- 2 šálky nakrájanej oranžovej tekvice
- tymián
- rozmarín
- olivový olej
- biely jogurt
Postup:
Mäso nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, orestujeme. Pridáme mäso a opražíme zo všetkých strán, okoreníme, osolíme, pridáme rascu a mletú červenú papriku, premiešame. Zakryjeme a dusíme na slabom plameni domäkka. K hotovému mäsu pridáme fazuľu (môžeme použiť aj konzervovanú v slanom náleve) a prehrejeme. Tekvicu dáme do pekáča, polejeme olivovým olejom, pridáme tymián a rozmarín, soľ, premiešame a dáme piecť domäkka na 190 stupňov. Hotové servírujeme: na tanier dáme mäso s tekvicou, na to navrstvíme upečenú tekvicu a nakoniec lyžicu bieleho jogurtu. Okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
Čo potrebujeme:
- 500 g uvarenej fazule
- 600 g zemiakov
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- olej
- soľ
- rasca
- mletá červená paprika
- petržlenová vňať
- tvrdý syr
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, petržlen a mrkvu nastrúhame nahrubo. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mrkvu s petržlenom, orestujeme, posypeme rascou, mletou červenou paprikou, pridáme zemiaky, soľ. Premiešame, zalejeme vodou tak, aby bola zelenina zakrytá a pod pokrievkou dusíme domäkka. Občas premiešame. K uduseným zemiakom pridáme fazuľu, nasekanú petržlenovú vňať a prehrejeme. Podávame posypané syrom.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka pohánky
- 400 g zelenej fazuľky
- 1 šálka uvarenej fazule
- 1 cibuľa
- 1 – 2 papriky
- 1 – 2 paradajky
- soľ
- mleté čierne korenie
- zmes korenia čubrica (alebo saturejka)
- olej
- 2 vajíčka
- 1 biely jogurt
Postup:
Pohánku uvaríme. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú zelenú fazuľku, fazuľku a paradajky, osolíme, okoreníme a udusíme zakryté domäkka. Pridáme fazuľu, korenie čubrica, prehrejeme.
Primiešame pohánku a rozšľahané vajíčka s jogurtom. Zmes preložíme do zapekacej misy a zapečieme do chrumkava.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka jačmenných krúp
- 2 mrkvy
- 1 šálka uvarenej fazule
- cesnak
- cibuľa
- údená slanina alebo bôčik
- soľ
- majorán
- olej
- petržlenová vňať
Postup:
Krúpy uvaríme v dvojnásobnom množstve vody s trochou oleja alebo masti. Slaninu rozškvaríme s nakrájanou cibuľou a cesnakom. Pridáme nakrájanú mrkvu, podlejeme a udusíme domäkka. Pridáme fazuľu, uvarené krúpy, nasekanú vňať, majorán a premiešame.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka fazule
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- ghí (olej)
- kurkuma
- mletá paprika
- mleté čierne korenie
- korenie garam masala
- 2 mrkvy
- chilli
- citrónová šťava
- 100 – 150 ml kokosového mlieka
- koriandrová vňať
Postup:
Fazuľu na noc namočíme. Mrkvu, cibuľu a cesnak nakrájame. Rozohrejeme ghí alebo olej, pridáme zarovnanú lyžičku korenia garam masala, trochu kurkumy, čierneho korenia, chilli, papriku, cibuľu, cesnak a orestujeme. Zalejeme vodou, vložíme scedenú fazuľu a varíme. K takmer uvarenej fazuli pridáme mrkvu, kokosové mlieko, soľ a všetko dovaríme domäkka. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a pridáme nasekanú koriandrovú vňať. Zakryjeme a necháme cca 10 minút postáť. Podávame s ryžou alebo s indickými plackami, napr. s plackami chapati.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka fazule
- 1 malá tekvica
- 3 papriky
- 3 – 4 paradajky
- 1 cibuľa
- 4 – 5 zemiakov
- 1 mrkva
- zelerová vňať
- soľ
- čierne korenie
- cesnak
- rasca
- hladká múka
- olej
Postup:
nakrájame na kocky, papriky na rezance, zemiaky na kocky, mrkvu nahrubo nastrúhame, paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu, pridáme rascu, mrkvu a orestujeme. Zaprášime lyžicou hladkej múky, opražíme. Pridáme paradajky, papriku, nakrájané zemiaky a tekvicu, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Vložíme fazuľu, podľa potreby zriedime vývarom z fazule, ochutíme pretlačeným cesnakom a nasekanou zelerovou vňaťou. Prehrejeme. Podávame s chlebom.
Čo potrebujeme:
- 2 šálky uvarenej fazule
- 2 šálky nakrájanej tekvice
- 1 – 2 cibule
- olej
- tymian
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 vajcia
- 200 g bieleho jogurtu
Postup:
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, vložíme na kocky nakrájanú tekvicu a restujeme 4 – 5 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme fazuľu a nasekaný tymian. Premiešame a preložíme do zapekacej misy. Biely jogurt zmiešame s vajíčkami. Nalejeme na fazuľu. Zapekáme asi pol hodiny. Podávame so zeleninovým šalátom.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka bulguru
- 2 šálky uvarenej fazule
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie baharát
- 2 vajcia
- tvrdý syr
Postup:
Bulgur pripravíme podľa návodu na obale. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhanú mrkvu, pretlačený cesnak, korenie, soľ a orestujeme domäkka. Zmiešame s fazuľou, bulgurom a rozšľahanými vajíčkami. Vložíme do zapekacej misy, na zmes nastrúhame syr a zapečieme.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka pohánky
- 1 cibuľa
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- olej
- 1 – 2 lyžičky mexického korenia
- 2 šálky uvarenej fazule
- 1 červená paprika
- chilli korenie
- soľ
Postup:
Pohánku povaríme 5 minút v dvojnásobnom množstve vody so soľou. Potom dáme do tepla (napr. pod deku) na 20 minút. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mexické korenie, opražíme, pridáme nakrájanú papriku, chilli korenie a podusíme pár minút. Vložíme fazuľu, pretlačený cesnak a prehrejeme.
Zmiešame s horúcou pohánkou. Môžeme posypať nasekanými bylinkami. Podávame ako samostatné jedlo.
Čo potrebujeme:
- 500 g suchej fazule
- 1 – 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľká mäsitá paradajka
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- mäta
Postup:
Fazuľu cez noc namočíme, uvaríme v malom množstve vody. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, sparenú, olúpanú a na drobné kocky nakrájanú paradajku, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Pridáme uvarenú fazuľu a prehrejeme. Nakoniec pridáme nasekanú mätu (príp. sušenú). Fazuľu prelejeme do hlinenej zapekacej misy, vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Podávame s chlebom a šalátom z paradajok, papriky, uhoriek a balkánskeho syra, príp. s bielym jogurtom.
Čo potrebujeme:
- 200 g šošovica
- 500 g zemiaky
- 1 PL maslo
- 1 PL sójová omáčka
- 2 ks červená cibuľa
- 1 KL mletá štipľavá červená paprika
- 2 PL olej
Postup:
- Šošovicu namočíme na 2 hodiny do vody, potom vodu zlejeme a uvaríme do mäkka. Potom ju scedíme.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na polovice. Uvaríme v jemne osolenej vode do mäkka.
- Vodu potom scedíme, pridáme 1PL masla a ponorným mixérom rozmixujeme zemiaky do hladka.
- Na olivovom oleji speníme cibuľku do zlatista a pridáme scedenú a uvarenú šošovicu.
- Pridáme 1PL sójovej omáčky a 1KL štipľavej červenej papriky. Premiešame, orestujeme ešte 2-3 minútky a pridáme k zemiakovej kaši.
- Všetko ešte raz poriadne premiešame a podávame teplé ako prílohu alebo hlavné jedlo s vajíčkom.
Čo potrebujeme:
- 100 g šošovica (červená)
- 1 ks cibuľa červená
- 1 ks avokádo
- 2 konzervy Tuniak Calvo v paradajkách 80 g
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL limetková šťava
- podľa chuti morská soľ
- podľa chuti korenie čierne
- petržlenová vňať
Postup:
- Šošovicu namočíme na cca 1 hod. do vody a potom uvaríme al dente.
- Avokádo prerežeme napoly, zbavíme kôstky, vyberieme dužinu a vložíme do mixéra spolu s domäkka uvarenou, dobre scedenou a vychladnutou šošovicou, polovicou cibule, cesnakom, limetkovou šťavou, korením a soľou.
- Všetky ingrediencie nahrubo krátko rozmixujeme. Do rozmixovanej zmesi zľahka primiešame ostatnú nasekanú cibuľu a tuniaka. Ozdobíme petržlenovou vňaťou, plátkami cibule a špirálou avokáda.
Čo potrebujeme:
- 1 konzerva cíceru
- 350 g mrazená zelenina
- 100 g zelené olivy
- 200 g biele tofu
- 1 PL sójová omáčka
- olivový olej
- soľ
- bazalka
- citrónová šťava
Postup:
- Olivy nakrájame na polovičky a preložíme do väčšej misky k cíceru.
- Tofu nakrájame na plátky a polejeme sójovou omáčkou. Necháme postáť 10 min.
- Na panvici osmažíme mrazenú zeleninu. Po 15-tich minútach osolíme, pridáme bazalku a podlejeme trochou vody.
- Keď je zelenina mäkká, pridáme k nej na kocky nakrajáný tofu syr, olivy a cícer. Všetko spolu premiešame a podľa chuti môžeme pridať citrónovú šťavu.
Čo potrebujeme:
- 200 g jarnej cibuľky (ja dávam červenú, aj dve hlávky)
- 500 g kuracích prsíčiek
- 150 g mrkvy
- 350 g zeleru (dávam 500 g, je močopudný)
- 400 g cukety,
- 500 g brokolice
- 1 PL oleja
- 1 strúčik cesnaku (dávam viac)
- 1,5 l zeleninového vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
- 400 ml nakrájaných paradajok
- 1 viazanička petržlenovej vňate
Postup:
Cesnak a cibuľu nakrájame na jemno, mäso na trochu väčšie kocky, mrkvu, zeler, cuketu vraj nakrájať, ja strúham na veľkých slzičkách a dávam aj 1 petržlen a 1 kaleráb. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky. Na oleji opečieme cesnak, cibuľu a mäso. Dobre podusíme, zalejeme vývarom – ja nedusím dlho, potom je mäso suché a nechutí mi, a necháme zovrieť. Pridáme všetku zeleninku a necháme znovu variť cca 10 minút – zeleninke stačí a mäso je už zatiahnuté a nevysušené. Pridáme paradajky a varíme ešte 5 minút na strednom plameni. Ochutíme soľou a MČK. Môžete pridať aj zeleninový alebo natur bujón.
Krásne hustá, sýta a hlavne dobrá.
Čo potrebujeme:
- 4 ks tmavá treska
- 100 g mrkva
- 350 g uvarená šošovica
- 50 g zeler
- 1 ks cibuľa
- 100 g fazuľka zelená
- bujón
- kurkuma
- sójová omáčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 125 g masla
- olej
- korenie na rybu a na zeleninu
Postup:
- Na rozohriatom oleji orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Mrvku a zeler nakrájame na drobné kocky a pridáme k cibuľovému základu. Prilejeme rybací vývar a restujeme.
- K zelenine pridáme šošovicu, ktorú sme si predtým predvarili. Zjemníme maslom. Osolíme, okoreníme a pridáme kurkumu.
- Medzitým na panvici rozpustíme maslo. Tmavú tresku osolíme, vložíme do rozohriateho masla a pomaly opekáme. Hotovú tresku vyberieme.
- Do výpeku vložíme zelenú fazuľku a krátko ju podusíme.
Čo potrebujeme:
- 1 hrnček ryža
- 1 konzerva sterilizovaný cícer
- podľa chuti miešaná zelenina
- podľa chuti soľ, korenie, octový nálev
- 100 g bryndza alebo mäkký kozí syr
Postup:
1. Uvaríme si ryžu, necháme ju vychladnúť.
2. Do misy dáme ryžu, prisypeme sterilizovaný cícer, nakrájanú zeleninu podľa chuti.
3. Syr rozdrobíme, zalejeme nálevom, osolíme, okoreníme podľa chuti. Jemne premiešame. Šalát chutí najlepšie ešte viac vychladený.