Prečo chia semienka?
Človek by ani nepovedal, že v malých semienkach sa môže nachádzať množstvo zdraviu prospešných látok! V prvom rade sú chia výborným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Môžu sa pochváliť väčším množstvom vlákniny ako napr. pšeničné otruby či quinoa.

Semiačka Chia sa získavajú z rastliny menom Šalvia Hispánska, ktorá pochádza z Mexika . Kvety sa zafarbujú do bielej alebo do fialovej farby. Semienka chia majú buď biele alebo čierne zafarbenie. Podobajú sa ľanovým semienkam, ale sú menšie. Na ich pestovanie je totiž potrebná určitá nadmorská výška a ich pestovanie je značne náročné. Nepoužívajú sa pri ňom nijaké pesticídy, herbicídy a iné chemické urýchľovače rastu, či hnojivá. V podstate sa tak jedná o čistú a prírodnú bio potravinu.
Zloženie a obsah látok
Ako som už spomínala, sú výborným zdrojom energie – 30 g semienok obsahuje 137 kcal, zdravé tuky, kvalitné proteíny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Jedná sa o potravinu, ktorá uvoľňuje energiu postupne.
Zoznam najdôležitejších látok, ktoré nájdeme v chia semienkach:
- vápnik
- sodík
- zinok
- fosfor
- mangán
- omega 3 kyseliny
- omega 6 kyseliny
- vitamín C a vitamín B

Na čo môžeme použiť chia semienka?
Príprava chutných jedál doplnených o chia semienka nebude o nič zložitejšia. Pokojne nimi posypte obľúbené jedlo či šalát. Vhodné sú aj ako prísada do mixovaných nápojov a šejkov. Môžu sa jesť surové, namočené v džúse, pridané do kaše a pudingu alebo si ich pridajte do pečiva. Taktiež si nimi môžete posypať cereálie, jogurt, zeleninu alebo ryžové pokrmy. Vzhľadom k ich schopnosti absorbovať vodu a tuky môžu byť použité na zahustenie omáčok, ba dokonca aj ako náhrada vajec v receptoch. V kombinácii s vodou získajú gélovú konzistenciu.
Použitie chia semienok:
- konzumácia celých surových chia semienok
- konzumácia namočených – napučených chia semienok
- uskladnenie pomletých chia semienok pre posýpky
Dávkovanie:
Chia semienka odporúčam užívať 1 až maximálne 2 lyžice denne. Rozdelením porcie získa telo rovnomernú energiu a vitamíny počas dňa.
Recepty:

1. POMARANČOVÝ CHIA PUDING
Celkový čas prípravy: 10 minút
Porcie: 2
Potrebujeme:
- 1 hrnček mlieka podľa vlastného výberu (zvyčajne používame mandľové)
- 1/2 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
- trochu pomarančovej kôry
- 2 PL medu
- 1/4 hrnčeka chia semienok
Postup prípravy:
- Zmiešame mlieko, pomarančovú šťavu, kôru a med.
- Pridáme chia semienka a dobre premiešame.
- Nalejeme do misiek alebo pohárov a necháme postáť 5-8 minút.
- Opäť premiešame a vložíme do chladničky na 2 hodiny alebo na celú noc.
- Pred konzumáciou môžeme ozdobiť orechami, kokosom alebo ovocím. Dobrú chuť!

2. Černicový Chia džem
Na výrobu 1 šálky džemu budete potrebovať:
- 1 šálka černíc
- 1 stredne veľká nektárinka alebo broskyňa, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 1/2 lyžice citrónovej šťavy, približne z polovice citróna
- 1-2 lyžice medu
- 2 lyžice Chia semienok
Postup prípravy:
V malej panvici na miernom ohni spracujte černice, nakrájanú nektárinku a citrónovú šťavu. Ohriatie a následne prevarenie zmesi by malo zabrať asi 3-5 minút. Vzniknutú zmes oslaďte 1-2 polievkovými lyžicami medu podľa vlastnej chuti. Pridajte semienka Chia a ešte raz dobre premiešajte. Následne odstavte a nechajte džem asi 5 minút zhustnúť. Po vychladnutí prelejte džem do vzduchotesnej nádoby a držte v chlade. V chladničke vydrží aj 2 týždne.
Dobrú chuť!