Črevný mikrobiom ovplyvňuje naše chute
Už ste tento pojem počuli? Nebolo by sa čomu diviť. V poslednej dobe sa totiž o črevných „obyvateľov“ nezaujíma len veda, ale aj široká verejnosť a predovšetkým farmaceutické firmy.
Postupom času sa totiž ukazuje, ako veľmi tento „orgán“ ovplyvňuje nielen naše chudnutie, ale aj celkový zdravotný stav. V minulosti totiž už starogrécky lekár Hippokrates tvrdil, že „Každé ochorenie začína v črevách“.
Poznáte taký ten pocit, keď vás neustále naháňa chuť na sladké alebo na nezdravé jedlo? Pohľad na uhorku sa vám nepáči, zato čokoláda alebo slanina vás k sebe neodolateľne lákajú? Tieto vnemy môže zapríčiniť zlá skladba mikrobiomu. Je to rovnaké ako s ľuďmi. Vegetariáni nejedia mäso a športovcom zasa často nevadí jesť stále dokola kura s ryžou. Aj rôznym typom baktérií chutí niečo iné. Niektoré chcú jednoduché cukry, iné zase vlákninu a úplne iné napríklad mäso. Mikrobiom má tú výhodu, že je prepojený s mozgom. Pomocou špecifických molekúl dokáže vyvolať nervové vzruchy a odovzdať tak informácie priamo do mozgu. Ten potom vyhodnotí, že vaše telo potrebuje napríklad sušienky a nie mrkvu. Na druhú stranu, ak máte silnú vôľu, môžete odolať a mať tak nad svojím jedálničkom plnú kontrolu. Často pomôže aj pomoc parťáka, na ktorého sa môžete vo chvíli „núdze“ obrátiť. Mnoho klientov potom nájde u našich špecialistov práve aj takúto formu podpory.
Mikrobiom môže nabúrať štíhlu líniu
Okrem chutí vám ale mikrobiom môže narušiť štíhlu líniu aj inak. Niektoré baktérie totiž dokážu vstrebať z potravy viac energie. A o čo viac energie vstrebú, o to viac na energiu bohatých látok opäť vylúči – do vášho čreva. Ak túto energiu nevyužijete, telo ju uloží vo forme tukových zásob. Inými slovami určité typy baktérií môžu zvýšiť energetický príjem. Nejde o veľké množstvo, ale deje sa tak pravidelne každý deň, čo v súčte vašu hmotnosť môže znateľne ovplyvniť. Ak chcete zistiť, ako ste na tom práve vy, príďte na akúkoľvek poradňu Sveta zdravia a nechajte si zanalyzovať váš mikrobiom.
Preč s patogénmi
Mikrobiom nás ale môže aj chrániť. Napríklad niektoré patogénne (ochorenie spôsobujúce) baktérie nedokážu prežiť v blízkosti baktérií rodu Lactobacillus. Laktobacily totiž zásadne ovplyvňujú svoje okolité prostredie. Je to trochu podobné, ako keď zviera vypustí jed, ktorým zabráni napadnutia nepriateľom. Laktobacily sú tiež súčasťou jogurtové kultúry. Ide o zmes baktérií, ktoré sa používajú na výrobu jogurtov – preto je jogurt kyslý. Pre zvýšenie množstva laktobacilov v čreve je vhodné užívanie probiotík. Vyberajte ale starostlivo. Nie všetky probiotiká dokážu prejsť tráviacim traktom tak, aby sa dostali do miesta účinku. Medzi ochrancov zdravia a imunity patrí aj rod Bifidobacterium. Tieto baktérie v črevách dojčiat tvoria väčšinu, a to až 90%. Sú tak pre ľudský organizmus úplne prirodzené a zásadné. Významne totiž ovplyvňujú vývoj imunitného systému. Svojou prítomnosťou všeobecne podporujú rovnováhu mikrobiomu (o ktorú ide predovšetkým!). Ďalej pomáhajú v zabránení vzniku chronických zápalov (Schell, 2002). Tie môžu súvisieť napríklad aj s častými kožnými problémami.
Vie sa aj mnoho ďalších informácií ohľadom fungovania mikrobiomu, mnohé sa stále skúmajú a kopa ďalších na svoje objavenie ešte len čaká. Pokiaľ vás ale zaujíma, koľko máte „tučných“ baktérií a koľko naopak tých, čo podporujú správne fungovanie vašich metabolických procesov, nechajte si urobiť analýzu črevného mikrobiomu. Stačí navštíviť ktorúkoľvek poradňu Zdravého Východu.