Čo potrebujeme:

  • 200g ľanových semienok
  • polievková lyžica ovsených otrúb
  • polievková lyžica slnečnicových (alebo tekvicových) semienok
  • kávová lyžička soli
  • polovica kypriaceho prášku
  • 2 kopcovité lyžice mäkkého tvarohu (izbovej teploty)
  • k3 lyžice olivového oleja
  • 2 väčšie vajcia (izbovej teploty)
  • 1 dl vody

Postup:

Ľanové semienka zomeliete najemno na kávovom mlynčeku alebo v mlynčeku (mixéri) na orechy.
Pridáte soľ, kypriaci prášok, ovsené ortruby a slnečnicové semienka.
Do premiešanej sypkej zmesy pridajte dve kopcovité lyžice mäkkého tvarohu, olivový olej a vajcia.
Podľa potreby prilejte asi deci vody… Tak, aby ste dosiahli husté jemné cestíčko, ktoré vyformujete do bochníka a dáte piecť.
Pečte 15 minút na 200 °C a potom ešte 30 minút pri teplote 180 °C.
Cesto sa nelepí, vymiešate ho lyžicou a bochník sa ľahko tvaruje. Je to rýchle a jednoduché, vhodné aj pre začiatočníkov.